Kralendijk
In de ‘hoofdstad’ van Bonaire gaat de ontspannen Caribische sfeer hand in hand met oudhollandse tradities. Het is klein en overzichtelijk, met schone straten, café- en restaurantterrassen, en huizen van hooguit drie verdiepingen in vrolijke pasteltinten. Hoogbouw kent Kralendijk niet. Een ‘wereldstad’ is het bepaald niet: in een kwartiertje loop je de boulevard en de hoofdstraat af.
Vakantiegangers kom je er overdag, zeker in het laagseizoen, nauwelijks tegen – de meesten bevinden zich in en onder water. Toch heeft het stadje genoeg aantrekkelijks. Je kunt er winkelen en een paar historische panden bekijken, maar Kralendijk komt -net als het koraal waarnaar het genoemd is- vooral ’s avonds tot leven, wanneer iedereen samenkomt in de restaurants en bars.
Het toeristenleven speelt zich voornamelijk af op Kaya Craane, de promenade langs het water, en in de winkelstraat daar vlak achter, de Kaya Grandi. Daartussen ligt het kleine overdekte winkelcentrum Harbour Shopping Mall.
De Tourist Cooperation Bonaire (TCB) heeft een kantoortje op de hoek van Kaya Grandi en Kaya Lib. Simon Bolivar. Je kunt er terecht met al je vragen en voor flyers met informatie over restaurants, boottochtjes, excursies en duikactiviteiten.
Neem meteen ook zo’n handige Bonaire Island Map mee als je die nog niet had en de Bonaire Update, een langwerpige folder met alle evenementen en activiteiten voor de
Lac Bay
Aan de oostkant van Bonaire (6 km van het vliegveld) ligt de schitterende lagune Lac Bay (of Lac Baai), dat sinds 1979 deel uitmaakt van het Bonaire National Marine Park. Lac is de enige lagune van dit formaat op de Nederlandse Antillen. De golven van de zee worden er gebroken door rifarmen die de baai van de oceaan scheiden.
Het binnenwater, zo’n 8 km2 groot, is met z’n vele blauwe en groene kleurschakeringen een lust voor het oog. Regelmatige, aanlandige wind en het rustige, ondiepe water van de baai maken het dé windsurflocatie van Bonaire en het wordt zelfs beschouwd als de beste locatie van het hele Caribisch gebied. De felgekleurde zeilen, te huur bij twee windsurfcentra, steken prachtig af tegen het turqoise-blauwe water.
Behalve een ideale windsurflocatie vormt de baai een broedplaats voor vissen en zeedieren dankzij het voorkomen van zeegrassen en mangroven. Het erachter liggende gebied is een belangrijke rust- en broedplaats voor allerlei vogels zoals de fregatvogel, de koereiger en de ganshi (bruine pelikaan). Ook de kleine zilverreiger voelt zich er thuis.
Cai
Bij Cai aan de noordzijde van de baai is het iedere zondagmiddag druk, de lokale bevolking komt hier graag. Er wordt stevig bier en rum gedronken en er kan vanaf het middaguur gegeten worden bij de eenvoudige snèk die verse vis en andere gerechten op plastic borden uitserveert.
Vanaf een uur of drie wordt het echt gezellig, dan speelt er een lokale band of er klinkt vrolijke muziek uit luidsprekers. Rond een uur of acht keert iedereen huiswaarts.
Op andere dagen is het aanzienlijk rustiger in Cai. Je kunt er dan op je gemak rondkijken, een praatje met de vissers maken of de schelpenheuvels bekijken, piramidevormige stapels lege woningen van de karkó (conch).
Kajakken
Kajakken is de aangewezen manier om de lagune en te verkennen. Het is betoverend om in alle stilte door dit zeldzame natuurgebied te varen. Rode mangroven met hun als tentakels in de lucht stekende wortels buigen zich als een poort over je heen en in het water onder je krioelt het van het leven. Maak gebruik van een begeleide kajaktocht, want het is niet eenvoudig zelf een weg door de kreken en kanalen te vinden.
Bovendien wijst de gids je op allerlei wonderlijke wezens die in het water leven, zoals de unieke mangrovekwal die het liefst ondersteboven zwemt. Neem een zonnebrandmiddel en een antimuggenspray mee. ’s Morgens en vroeg in de middag is de beste tijd om te kajakken. De wind is dan minder sterk en de muggen houden zich nog rustig.
Windsurfen
Aan de zuidkant van de baai, bij Sorobon Beach, zijn behalve een resort ook twee windsurfcentra: Jibe City en Bonaire Windsurf Place. Je kunt er windsurfmateriaal en kajaks huren en lessen nemen.
Beide centra hebben een beachbar waar je rond lunchtijd ontspannen kunt genieten van een goed belegd broodje, snack of een salade. Voor een uitgebreidere lunch of diner kun je ook terecht aan de overkant van de baai bij het restaurant van de Kontiki Beach Club of onderweg naar Kralendijk bij Maiky’s Snack.
Duiken
Bonaire is een zeer geliefde bestemming van sportduikers en heeft een van de meest gevarieerde onderwaterlandschappen van de wereld. Het eiland geeft zichzelf het predikaat divers paradise, zoals op alle kentekenborden te lezen staat, en dat is geen loze belofte want het is verbazend mooi onder water.
De rijkdom aan schitterende tropische vissen, lagere diersoorten en koralen is enorm. Er zijn steile wanden, glooiende riffen, dubbelriffen, grotten en een paar interessante wrakken. Het zicht rond het eiland is het hele jaar goed: meestal van twintig meter voor de westkust tot meer dan dertig meter bij Klein Bonaire.
Klimaat
Bonaire heeft een tropisch-aride klimaat en het is er het hele jaar heerlijk warm. De luchtvochtigheid is vrij laag en de altijd waaiende passaatwind zorgt voor een verkoelende bries. De meeste wind waait in februari, maart en augustus, ideale tijden voor wind- en kitesurfers.
Gemiddelde temperatuur
De temperatuur overdag ligt tussen de 28 en 31 graden en ’s nachts koelt het maar een paar graden af. Ook tussen ‘zomer’ en ‘winter’ bestaan slechts minimale verschillen. Valt de wind een paar dagen weg dan kan het snikheet zijn. De koelste maanden zijn december tot april, de warmste maand is september.
Zeewater
De zeewatertemperatuur ligt van januari tot mei rond de 26º C, daarna geleidelijk oplopend tot circa 28º C. Korte regenbuien zorgen het hele jaar voor tijdelijke verkoeling. Er valt gemiddeld slechts 500 mm regen per jaar (in Nederland 800 mm).
Regen
De maanden november en december zijn het natst maar de buien vallen meestal ’s nachts.
©2015 web-works. All Rights Reserved.